English Club papagaj

Zašto Storytelling?

“Storytelling” ili ono što bismo mogli nazvati “Pripovedanje” na srpskom jeziku je izuzetno stara i veoma važna tehnika za razvoj mišljenja. Priče su deo istorije, života, onog u prošlosti kao i ovog u datom momentu. One su svuda oko nas.

Nova vest, stara bajka, nova pesma, stara basna, članak iz novina, lekcija iz istorije, sve su to priče koje nas okružuju i koje ne bi ni postojale da nema jezika i obrnuto. Pisanje, čitanje i prepričavanje priča su glavno sredstvo za razvoj jezičke kompetencije.

Tehnika učenja iz priča

Iz priča učimo, saznajemo, dobijamo informacije. Deca od malena slušaju priče i jako je važno da ih razumeju, usvajaju i da steknu veštinu da ih prepričavaju sa razumevanjem, da iz njih uče i da stečeno znanje povezuju. Kako u maternjem jeziku, tako i u svim drugim jezicima koje deca uče, ova tehnika jeste od izuzetne važnosti.

Pažljivo odabrana priča može dati izuzetno mnogo u usvajanju novih jezičkih kategorija, ali I u domenu učenja novih pojmova, usvajanja novih informacija i razvoja mišljenja i retorike.

Storytelling proces učenja

Postojeća priča može biti ispričana i prezentovana na mnogo načina: putem crteža, video zapisa, dramskim izrazom, otpevana, kombinacijom ovih metoda – jedino je važno da deca koriste drugi jezik u procesu razumevanja priče, učenja iz priče i na kraju, u samoj prezentaciji iste.

“Storytelling” je proces učenja iz priča. Pored ostalog, obuhvata usvajanje novih pojmova, prepričavanje priča ili učenje pesmica napamet, ali sa razumevanjem, proširivanje znanja, povezivanje pojmova, upotrebom isključivo drugog, u ovom slučaju engleskog, jezika.

Prijavite dete na kurs engleskog jezika

Prijava